Radi by ste mali na svojom stole prírodné vitamíny, ktoré sú na dosah, chutné a zdravé? Vedeli ste, že bobuloviny sú plné prospešných látok?
Poďme sa pozrieť, ktoré sú to!
Arónia – Podporuje naše zdravie minimálne desiatimi spôsobmi. Obsah vitamínu C je v nej extrémne vysoký. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu, antioxidantov, draslíka a flavonoidov. Stimuluje správne fungovanie bielych krviniek, zlepšuje zrak, očisťuje telo od voľných radikálov, znižuje krvný tlak, bráni kolísaniu cukru v krvi – aby sme vymenovali len niektoré z jej blahodarných účinkov.
Je nenáročná na pôdu. Na jar ozdobí záhradu svojimi snehobielymi kvetmi. Dá sa pestovať aj ako živý plot alebo použiť ako deliaca zeleň. Dobre odoláva chorobám. Jej známejšie odrody sú Nero, Viking, Brilliant. Odroda Brilliant je obzvlášť krásna na jeseň so svojimi ohnivočervenými listami.
Revontuli Mound – nízky vzrast, možné pestovať v kvetináčoch alebo na terase.
Černice – Jej plody sú bohaté na vitamín C a niekoľko druhov vitamínu B. Má tiež vysoký obsah minerálov, fosforu, železa a ovocných kyselín. V čerstvom stave pôsobí príjemne osviežujúco a dodáva zaujímavú chuť koláčom a pudingom. Literatúra ju považuje za plodonosnú liečivú rastlinu. Z jej sušených listov sa vyrába liečivý čaj.
V našich končinách sa tešia obľube druhy Black Satin, Chester, Navaho, Polar – ide o beztŕňové druhy. Little Black Prince a Dima sa môžu pestovať v kvetináčoch na terasách.
Kanadské čučoriedky – Ľudia žijúci v našich končinách si už tiež uvedomili, aký poklad sa skrýva v tejto maličkej kyslej bobuli. Okrem obrovského množstva vitamínu C obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov. Pôsobí antibakteriálne, pomáha predchádzať cievnym ochoreniam, posilňuje imunitný systém. Okrem spomínaných výhod sú čučoriedky aj chutné. Konzumujú sa čerstvé, mrazené alebo vo forme džemu.
Obľúbené odrody: Earlyblue, Bluecrop, Bluegold, Brigitta, Bluejay, Bonus, Elliot, Denis Blue.
Kombinovaním skorých – poloskorých – poloneskorých a neskorých odrôd môžete zásobovať rodinu od polovice júna do októbra.
Bobule Goji (Kustovnica čínska) – Rastie ako beztŕňový ker vo forme tenkých prútikov. Plody goji je možné konzumovať klasicky, či namáčaním sušených bobúľ vo vode vo forme čaju, prípadne do müsli či smoothies. Často sa však pripravuje aj vo forme rôznych kašičiek. Konzumácii tohto ovocia sa pripisuje dlhotrvajúca duševná pohoda, krása, sila a vytvalosť. Okrem veľkého množstva vitamínu C obsahuje aj 18 druhov aminokyselín a 21 druhov minerálov. Čistí cievy, stimuluje činnosť mozgu, zlepšuje mužskú potenciu. Napomáha spánku a zvyšuje športový výkon.
Malina – Vďaka vysokému obsahu vitamínov sa jej zdravé ovocie často konzumuje surové alebo sa používa ako džem, kompót, želé či sirup. Žlté maliny sú zvyčajne viackrát rodiace, červené maliny sú v závislosti od druhu raz alebo viackrát rodiace a čierne maliny sú raz rodiace.
Najobľúbenejšie druhy: Willamette, Tulameen, Glen Ample, Fallgold, Glen Dee, Sweet Sunshine. Na balkóny sa hodí odroda Bonbonberry Yummy.
Rakytník - Rakytník je rozkonárený, 3-5 metrov vysoký tŕnitý ker, ktorý sa vyznačuje hustým rastom. Jeho jasne oranžové, bobuľovité, dužinaté plody, ktoré ho zdobia od augusta, rastú na samičích rastlinách. Jeho plody sú bohaté na vitamíny, preto sa pestuje aj ako ovocie. Plody rakytníka sa konzumujú spracované.
Nie je náročný na pôdu. Má rád slnečné stanovištia. Prispôsobí sa i najchudobnejším suchým alebo slaným pôdam. K jednému opeľovaču možno vysadiť štyri alebo viac samičích rastlín.
Známejšie odrody: Friesdorfer Orange (samoopelivý), Slniečko, Altajská, Krasavice, Leikora.
Ríbezľa – Jún je mesiacom dozrievania ríbezlí. Vďaka skorému dozrievaniu, malej náročnosti na priestor, jednoduchej ochrane rastlín a plodom bohatým na vitamín C sú obľúbené v domácich záhradách.
Medzi excelentné čierne odrody patria Titania, Öjebyn, Tisel, Tsema. Ak v júni nazbierate a vysušíte listy čiernych ríbezlí, môžete si podľa profesora Hričovského pripraviť chutný a zdravý čaj na zimu.
Medzi obľúbené červené odrody patria Yonkheer van Tets, Rovada, Rolan, z bielych odrôd sú známe Werdavia a Blanka.
Kamčatská čučoriedka – Nenáročná rastlina, prežije prakticky na akejkoľvek pôde. Môže sa pestovať v malých záhradách alebo v kvetináčoch. Je úplne mrazuvzdorná. Rodí pravidelne a spoľahlivo. Jej kvety znesú aj -5 C° teploty. Je možné ju pestovať aj bez chémie, pretože dozrieva už v máji. Odporúča sa zasadiť aspoň dve rôzne odrody.
Jej medovo-sladké bobule sú bohaté na vitamíny C, B a antioxidanty. V Japonsku sa z nich vyrába aj džem, nápoj a zmrzlina. Dajú sa konzumovať surové, ale výborné sú aj do lekváru, džemu, dokonca aj pálenky.
Navštívte náš kamenný obchod alebo našu webovú stránku! Vybavte svoju záhradu čerstvými zdrojmi vitamínov.
Jozef Angyal, AGROCENTRUM Topoľníky